Coaching

De vastgoedcoach is een nieuw beroep in Frankrijk. Zijn rol is om een verkoper en koper te ondersteunen bij de koop of verkoop van zijn eigendom. Een ontlasting voor velen. 

  Lees meer

Bezichtigingfase

Wanneer er potentiële kopers of verkopers zijn gevonden, zorgen wij dat er een bezichtiging geregeld wordt.  Hij coördineert en begeleidt deze bezichtiging en is als aanspreekpunt aanwezig.

Bon de visite van de Franse makelaar

Als u een woning in Frankrijk via een Franse makelaar gaat bezichtigen zal de makelaar zijn courtage willen zeker stellen. Hij krijgt immers pas betaald als hij degene is die voor een verkoop heeft gezorgd. Om dit doel te bereiken zal hij u vragen een ‘bon de visite’ te tekenen. Dit is zijn bewijs, naar de verkoper toe, dat hij degene is geweest die u als potentiële koper heeft gepresenteerd.

De ‘bon de visite’ is het resultaat van een ondoorzichtige markt waar verkopers van Franse woningen en Franse makelaars elkaars concurrenten zijn terwijl ze ook proberen samen te werken. De Franse makelaar moet continu jongleren tussen zijn klant goed te adviseren en te waken dat die zelfde klant er niet rechtstreeks met de koper vandoor gaat. Er is dus een constant wantrouwen en de ‘bon de visite’ is hier een lichte oplossing voor. De makelaars krijgen het niet voor elkaar om voornamelijk exclusieve verkoopopdrachten voor hun huizen te tekenen en zolang dit het geval is zal dit wantrouwen blijven bestaan. 

Dit is waarom de Franse makelaar aan de koper vraagt een ‘bon de visite’ te tekenen. Indien nodig kan hij hiermee aantonen dat hij de koper heeft aangebracht. De bon de visite bestaat alleen zodat de makelaar zich ten opzichte van de verkoper kan verdedigen. De verkoper is zijn klant en die moet zijn rekening betalen. Als twee makelaars een bon de visite hebben met dezelfde koper, mag de koper kiezen met welke makelaar hij door wil gaan. Het is dus niet zo dat degene die hem als eerste de woning heeft laten zien, het recht op de commissie heeft.

De ‘bon de viste’ is niet verplicht maar zonder de bon wordt het voor de makelaar moeilijk om betaald te worden. Let er goed op dat de ‘bon de visite’ geldt voor één huis en niet voor alle huizen die de Franse makelaar in zijn portefeuille heeft.

Als u eenmaal de ‘bon de visite’ getekend heeft zult u met een makelaar verder moeten. Tenzij de makelaar fouten heeft gemaakt. Mocht u zich in een situatie bevinden waarin u twijfelt wat uw positie is kunnen we dit samen bespreken.

Zie ook onze "Tips voor bezichtigingen"

 

Onderhandelingsfase

Besluit de verkoper de kandidaat-koper te accepteren? En besluit de koper het onroerend goed te accepteren? Wij kunnen de koop dan in goede banen leiden, want voor het zover is moet nog het nodige geregeld worden. Er moet misschien een inspectierapport /bouwkundig rapport of een schone-grond verklaring opgesteld worden. Vaak moet er ook onderhandeld worden over de prijs. Op basis van zijn kennis en ervaring kunnen wij u helpen bij de onderhandelingen en u adviseren over de te volgen strategie.

Mandat simple en Mandat Exclusive

Slechts 20% van de verkopers tekent met de makelaar een ‘mandat exclusive’. Dankzij deze verkoopopdracht krijgt de Franse makelaar namelijk 3 maanden het alleenrecht om de woning te verkopen. Als de woning in deze periode verkocht wordt krijgt de makelaar zijn commissie betaald. Ook al vindt de verkoper zelf een koper moet de courtage toch aan de makelaar betaald worden.
De overige 80% van de verkopers die in Frankrijk met een makelaar in zee gaan, tekent een ‘mandat simple’. Met dit mandaat heeft de verkoper immers het recht ook zelf zijn woning te verkopen. Bij een succesvolle rechtstreekse verkoop hoeft er dan niets aan de makelaar betaald te worden.
Met een ‘mandat simple’ mag de verkoper niet alleen zelf zijn woning verkopen maar hij mag ook met andere makelaars dit mandat tekenen. In de praktijk zetten de verkopers hun Franse woning gemiddeld bij 3 makelaars te koop en wordt er dus 3 maal een ‘mandat simple’ getekend. De 3 betreffende makelaars hanteren wellicht verschillende commissies. Omdat de verkoper vaak zijn eigen netto verkoopprijs bepaalt, leggen de makelaars hun courtage boven op deze prijs. Dit is de reden waarom er in Frankrijk voor dezelfde woning met verschillende vraagprijzen geadverteerd wordt.

De verkopende klant van de makelaar is tevens zijn grootste concurrent

Zo kan een woning waar de verkoper €184.000,- euro voor wil hebben, een etalage prijs krijgen bij makelaar 1 van €194.000,-, bij makelaar 2 van € 202.000,- en bij makelaar 3 van €197.500,-. Voor dezelfde woning zijn er 4 verschillende verkoopprijzen op de markt te vinden.
Sommige makelaars vragen de verkoper zijn netto verkoopprijs gelijk te stellen aan die van de makelaar. Zo hoopt de makelaar zijn grootste concurrent (zijn eigen verkoper dus) uit te schakelen. Gelukkig voor de koper gaan de meeste verkopers niet op deze wens in. Het is logisch dat in een markt waar je opdrachtgever je grootste concurrent is, de relatie tussen beide partijen onder een lichte spanning staat.

Geheimzinnigheid over het adres van de te koop aangeboden Franse woning

U begrijpt wellicht nu beter waarom de makelaar zo geheimzinnig doet over het adres van de woning. Hij kan u deze niet vertellen om uit te sluiten dat u vervolgens rechtstreeks naar de verkoper kan gaan om de commissie te vermijden. Als u bij hem op kantoor bent omschrijft hij de woning summier zodat hij zeker is dat u die niet zonder hem kan bezichtigen. Ook hier is een basis van wantrouwen in de relatie.
Als u eenmaal met een Franse makelaar gewerkt heeft zult u zijn Nederlandse collega als een verademing aanvaarden.
Ik wil niet verkondigen dat de makelaar in Frankrijk niet goed zijn werk doet. Ik maak echter teveel mee om zonder voorbehoud positief over de beroepsgroep te zijn. Uiteraard wil ik niemand over 1 kam scheren en weet ik dat er makelaars zijn die erg hun best doen en ook niet tevreden zijn met het huidige systeem. Overigens zijn er een redelijk aantal Nederlandstalige makelaars op de Franse onroerend goed markt werkzaam. Sommige hebben een goede reputatie en kunt u dus baat bij hun hulp hebben. Het blijft uiteraard een dure oplossing.


Hypotheek berekening

How much can I borrow? Do a quick check.
Totaal maandelijks inkomen (na belasting):
$

Geschatte leencapaciteit:
$

Aanmelding nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen