Coaching

De vastgoedcoach is een nieuw beroep in Frankrijk. Zijn rol is om een verkoper en koper te ondersteunen bij de koop of verkoop van zijn eigendom. Een ontlasting voor velen. 

  Lees meer

De zoektocht naar een geschikte koopwoning in Frankrijk.

Het zoeken naar een koophuis in Frankrijk is minder eenvoudig dan u wellicht in Nederland of België gewend bent. Een website die het grootste deel van het Franse woningaanbod groepeert bestaat niet in Frankrijk en zal er hoogstwaarschijnlijk ook nooit komen. Elk jaar proberen verschillende partijen het, maar de makelaars komen er samen niet uit. De Franse makelaar werkt op een ‘eiland’ en zal niet snel zijn aanbod met zijn collega’s willen delen.

Doordat er nagenoeg geen exclusieve verkoopopdrachten (mandat de vente exclusif) worden getekend zetten verkopers hun Franse huis te koop bij meerdere makelaars.

 

Neem de tijd bij het zoeken van uw Franse koophuis.

Om uw Franse huis te zoeken moet u de tijd kunnen nemen. Weet dat de Fransen emotioneel meer met hun onroerend goed bezit verbonden zijn dan de gemiddelde Nederlander. Ik heb het dan over de grond/huizenbezitters buiten de steden. Het onroerend goed zit vaak al vele tientallen jaren in de Franse familie en het familiebezit verkopen wordt vaak gezien als een laatste oplossing. Het zou daarom best weleens kunnen dat, als u de verkoper belt om een afspraak te maken voor een bezichtiging, hij u meer vragen stelt dan u hem. Dit is normaal. Hij wil zeker weten dat u zijn woning waardig bent. Het zal in uw voordeel werken als u vanaf het begin enthousiast bent. U hoeft de woning uiteraard niet de hemel in te prijzen maar kraak het niet meteen af. Een woordje Frans spreken is dus meegenomen.

 

50% procent van de woningen in Frankrijk worden verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. De Franse makelaar is naar Nederlandse maatstaven duur (de courtage is gemiddeld 6% maximaal 8% van de verkoopprijs). Vele Franse verkopers en kopers proberen dit bedrag te besparen en daarom worden maar 50% van de woningen via de Franse makelaar verkocht. De andere 50% geschiedt rechtstreeks. Deze markt heet in Frankrijk ‘le marché entre particuliers’. Het loont de moeite in deze markt te zoeken. Op een woning van 300.000€ scheelt dit ongeveer 18.000€ aan makelaarskosten. Voor een opsomming van de ‘entre particuliers’ websites kunt u op de pagina linken vinden.

 

Begin uw zoektocht naar een huis op internet

Deze manier van zoeken is het makkelijkst te realiseren vanuit de keukentafel in Nederland. Er bestaat geen site als bijvoorbeeld de Nederlandse Funda. Er zijn uiteraard wel sites voor Franse huizen  maar u zult zien dat de Franse onroerend goed markt op het internet matig georganiseerd is. Er zijn sites die alleen het Frans onroerend goed van de makelaars aanbieden en weer andere bieden alleen woningen rechtstreeks van de verkoper – ‘entre particuliers’ – aan. Enkele sites combineren de 2 markten.

 

Ga ter plaatse op zoek naar uw huis in Frankrijk

Het zoeken naar een Franse woning ter plekke is tijdrovender maar wel leuker. Frans spreken is in dit geval uiteraard nog belangrijker. De makelaars en sommige grote Franse onroerend goed websites geven tijdschriften uit waarin een deel van hun onroerend goed in gepubliceerd is. Deze tijdschriften treft u meestal bij de entree van makelaars aan. Helaas worden deze tijdschriften vooral gebruikt om de koper/verkoper naar het makelaarskantoor te lokken. U zult merken dat meer dan eens de gepubliceerde woningen al ‘verkocht’ zijn .
Een andere methode om ter plekke te zoeken is langs alle Franse makelaars in het dorp te gaan. Echter dit kost erg veel tijd en het zal u niet veel meer opleveren dan de zoektocht op internet.

 

Afwijkende verkoopprijzen

Het Franse makelaars systeem zorgt ervoor dat u dezelfde woning meerdere keren kunt tegenkomen tegen verschillende verkoopprijzen. Bijvoorbeeld: een verkoper zet zijn woning bij 3 verschillende makelaars in de verkoop. Zijn netto verkoopprijs blijft hetzelfde en de makelaars hanteren alle drie een ander courtage bedrag. Zo komen er dus bij al drie verschillende verkoopprijzen tot stand. Als de verkoper slim is zet hij zijn Franse huis ook nog zelf in de verkoop zonder de makelaarscommissie. Dit is de 4de verkoopprijs. Het kan zijn dat u alle advertenties ook nog op dezelfde site tegen komt. We horen regelmatig dat kopers een dag gepland hebben en denken 5 verschillende woningen te gaan bezichtigen. Vervolgens blijkt het dat de verschillende makelaars hen 3 maal naar hetzelfde adres brengen. Het vervelende is dat de makelaars van tevoren geen adres wensen af te geven uit angst dat u rechtstreeks zaken gaat doen met de verkoper.

Samenvatting: Zoeken op internet naar een Frans huis is minder efficiënt als u wellicht zou denken. Er zijn meerdere websites met veel doublures. Om dubbele bezichtigingen te voorkomen is het verstandig de Franse makelaar om meerdere foto’s te vragen en u zo volledig mogelijk te laten inlichten over de woningen die u gaat bezichtigen.
Als u ter plekke in Frankrijk bent kijk dan goed om u heen en denk aan de minder moderne kanalen zoals het verkoop bord in de tuin en de kleine advertentie bij de bakker.

Het zoeken naar een tweede huis in Frankrijk is een tijdrovende bezigheid. Francemaisons.eu kan u hierbij helpen indien u moeilijk kunt communiceren met de Fransen.

Kijk ook eens hier naar....

 

De afkortingen in een Franse huis advertentie

De advertenties die Franse verkopers plaatsen op de websites en/of in de kranten bevatten afkorting die niet altijd even logisch lijken. Hieronder heb ik er een paar op een rij gezet zodat u volgende keer iets beter voorbereid de Franse particulieren onroerendgoed markt op kunt.

 

Wat direct opvalt, is de aanduiding T of F, plus een getal. Dit wordt meestal gebruikt bij appartementen en nieuwbouw huizen. De T staat voor ‘Type’ en de F voor ‘Fonction’ (Funktie). Voor de rest is er geen enkel verschil tussen die twee. Waar het getal voor staat, wordt in de tabel uitgelegd.

De laatste tijd wordt steeds vaker het aantal m2 leefoppervlak genoemd.  In Nederland werken de makelaars veelal met m3 wat ongebruikelijk in Frankrijk is.

                                                        


Hypotheek berekening

How much can I borrow? Do a quick check.
Totaal maandelijks inkomen (na belasting):
$

Geschatte leencapaciteit:
$

Aanmelding nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen