Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hoe bepaal je de juiste verkoopprijs voor je woning?


Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij het bepalen van de vraagprijs van je woning. De regio, de ligging, het aantal kamers, het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, de afwerkingsgraad, …
Er bestaat dus geen éénduidige regel voor de prijsbepaling van je woning. De waarde hangt dus af van meerdere factoren. Vastgoedkennis en kennis van de regio zijn hier cruciaal. Als makelaar helpen we je hier uiteraard graag mee verder.


Als je een minimumprijs bepaald hebt voor je woning, dan is het belangrijk om een goede verkoopprijs voor je woning te bepalen. Hoe hoog boven de minimumprijs gaan we de verkoopprijs instellen, is vaak de vraag? Die verkoopprijsbepaling is belangrijk om voldoende interesse in je woning op te wekken want de koper is vandaag zeer goed geïnformeerd.
De onderhandelingsmarges die vroeger gehanteerd werden, zijn tegenwoordig niet meer aan de orde. Onder andere door de komst van het internet hebben kopers meer referentiepunten en bepalen ze vlug op basis van vraagprijs en de foto’s of ze het pand willen bezoeken.


De koper denkt tegenwoordig ook anders. Hij bepaalt het budget dat voor hem financieel haalbaar is en gaat met dit budget in het achterhoofd rondkijken. Heel ver daar boven zal hij niet gaan. Terwijl een verkoper vaak nog een onderhandelingsmarge neemt die ruimer is.

Een voorbeeld
Stel dat je als verkoper een minimum van 200 000€ wil ontvangen voor je woning. Als je de verkoopprijs dan instelt op 220 000€ om nog te kunnen onderhandelen en om misschien aan meer dan je minimum te kunnen verkopen, dan kom je op het internet nooit in de selectielijst van kopers die een budget van 200 000€ hebben vooropgesteld. Je mist dus een deel van de potentiële kopers die je minimumprijs wel willen betalen.


En bij kopers met een hoger budget zit je in een selectielijst met betere woningen. Je kan de prijs later nog bijstellen natuurlijk, maar vaak is je woning al ‘verbrand’ bij potentiële kopers.
Mijn tip: Vergroot je potentieel aan kopers door goed over de onderhandelingsmarge na te denken.
De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.


Aanmelding nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen